Meer, sneller, hoger: koopwoningmarkt in stroomversnelling
In het tweede kwartaal van 2024 is de koopwoningmarkt in een behoorlijke stroomversnelling beland: meer kopers kochten sneller een woning tegen hogere prijzen. Dat blijkt uit de nieuwste woningmarktcijfers van NVM (landelijk) en MVA (Amsterdam). Wat zijn de precieze cijfers en wat betekenen deze voor kopers en verkopers?
Hoeveel meer woningen werden verkocht?
NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal ruim 35.000 bestaande koopwoningen in Nederland. Dat is 18% meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 en 3% meer dan in het tweede kwartaal van 2023.
Hoeveel stegen de woningprijzen?
In het tweede kwartaal bedroeg de mediane verkoopprijs van een bestaande woning 468.000 euro. Ten opzichte van het eerste kwartaal steeg de prijs daarmee met 7,2%, een snelle toename die in 29 jaar maar één keer eerder is voorgekomen (in 1995). De mediane verkoopprijs steeg met 13,6% vergeleken met het tweede kwartaal van 2023.
Hoe verschilt dit per type woning?
De prijs van een tussenwoning steeg op kwartaalbasis met 7,2% naar 430.000 euro, van een hoekwoning met 6% naar 450.000 euro, van een twee-onder-één-kap met 8,6% naar 508.000 euro, van een vrijstaande woning met 5,2% naar 660.000 euro en van een appartement met 8,1% naar 393.000 euro.
Hoe vaak en hoeveel werd er overboden?
In het tweede kwartaal werden landelijk twee op de drie woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit nog 56% en een jaar eerder 39%. In het tweede kwartaal lag de uiteindelijke verkoopprijs gemiddeld 4,3% boven de vraagprijs. In het eerste kwartaal kwam de uiteindelijke verkoopprijs nog 2% hoger uit dan de vraagprijs en een jaar geleden lag de verkoopprijs nog 0,5% onder de vraagprijs.
Hoe snel werd een woning verkocht?
In het tweede kwartaal was een woning na gemiddeld 27 dagen verkocht. Dat is 7 dagen korter dan in het eerste kwartaal en ook 7 dagen korter dan een jaar eerder.
Hoe zit het met nieuwbouw?
NVM-makelaars verkochten ruim 7.300 nieuwbouwwoningen in het tweede kwartaal, een toename van 1% ten opzichte van een kwartaal eerder en 70% meer dan in het tweede kwartaal van 2023. De mediane verkoopprijs van een nieuwbouwwoning was in het tweede kwartaal van 2024 475.000 euro, 1,2% lager dan in het eerste kwartaal.
Hoe zit het in Amsterdam?
Het aantal woningen dat werd aangeboden door MVA-makelaars in Amsterdam is in het tweede kwartaal met 56,2% gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder, naar 1.998 woningen. De mediane transactieprijs was ruim 612.000 euro, een stijging van 9,8% ten opzichte van het eerste kwartaal. Deze transactieprijs is de hoogste van de afgelopen zeven jaar.
In het tweede kwartaal werd in Amsterdam gemiddeld 8,2% meer dan de vraagprijs betaald voor een woning, terwijl dat in het eerste kwartaal nog 5,4% was. Van het totaal aantal verkochte woningen werd in het tweede kwartaal 79,9% boven de vraagprijs verkocht. Het kwartaal ervoor was dat nog 73,4%, en een jaar eerder 57,2%.
Wat betekent dit voor woningzoekenden (kopers)?
Ondanks dat er meer beweging is op de Amsterdamse huizenmarkt dan in het eerste kwartaal, komen potentiële kopers er niet makkelijker tussen. De krapte-indicator is het afgelopen kwartaal gestegen van 2,4 naar 2,7. Dat is hetzelfde niveau als een jaar geleden. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator tussen 5 en 10 liggen.
Helaas voor woningzoekenden vliegen de prijzen omhoog door de krappe markt, goede financierbaarheid, inkomensstijgingen en daarmee het vertrouwen van de consument. Het is en blijft dus heel moeilijk om een woning te kopen. Er zijn geen signalen dat de woningmarkt op korte termijn gaat afkoelen.
Wat betekent dit voor verkopers?
In 2022 werden de constante woningprijsstijgingen voor het eerst in jaren onderbroken. De cijfers uit het tweede kwartaal van 2024 laten zien dat deze onderbreking nu echt lang en breed achter de rug is en er zelfs sprake is van een flinke inhaalslag. Voor verkopers is het nu dus een gunstigere tijd om te verkopen dan de kwartalen hiervoor. Echter is een verkoper vaak ook koper en zal deze dus net zo goed geconfronteerd worden met de hogere vraagprijzen in de zoektocht naar een nieuw huis. Van een voordeel is dan niet echt sprake.
Wat kunnen wij voor (ver)kopers betekenen?
Wil je een woning kopen of verkopen in Amsterdam of omgeving Groot Amsterdam? Dan ben je bij ons ervaren makelaarsteam aan het juiste adres. Wij zijn aangesloten bij het wereldwijde ERA-netwerk en zijn lid van de NVM en de MVA. Deze combinatie heeft talloze voordelen voor jou als (ver)koper. In dit artikel leggen we uit hoe deze drie organisaties elkaar aanvullen en hoe onze ervaren makelaars dit omzetten in het beste resultaat voor jou.
Wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.