veranderingen op de woningmarkt 2023

Veel nieuwe regels op de woningmarkt, wat is er allemaal veranderd?

In een sterk wisselende woningmarkt sta je als woningeigenaar vaak voor lastige beslissingen. Wanneer kan ik het beste verkopen, wat voor veranderingen komen eraan? Misschien stond je vorig jaar op het punt om te verkopen maar heb je het toch niet gedaan. Was dat een goede beslissing of uiteindelijk toch niet? Wat ga ik doen met mijn erfpacht? Is het voor een starter nu de ideale tijd om te kopen? Allemaal vragen waar je zelf op dit moment geen antwoord op hebt, omdat de woningmarkt binnen één jaar zo veranderd is. 123makelaar geeft u graag een eerlijk advies en wij helpen u graag om tot een goede beslissing te komen. Hieronder een terugblik op 2022 en een vooruitblik op 2023 om u een idee te geven waar we naar toe gaan en wat de nieuwe maatregelen zijn. Heeft u vragen dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies.

Terugblik naar 2022

Het jaar 2022 ligt al een tijdje achter ons. Het was een jaar waarin er veel veranderingen in de huizenmarkt waren. Begin 2022 was er nog sprake van een huizengekte, mede door de lage hypotheekrente. Hierna brak in februari de oorlog uit in Oekraïne en veranderde er veel. De hypotheekrente steeg enorm. In januari stond de laagste rente voor 10 jaar vast nog onder de 1 %, op zijn hoogte punt in november stond de hypotheekrente tegen de 4,5%

Onze vooruitblik op de woningmarkt 2023

De afgelopen maanden is er een sterke daling geweest in verkoopprijzen. Vanaf juni 2022 tot nu een daling van ca. 10%. Dit is niet doordat de vraag minder is geworden, maar wel doordat de betaalbaarheid van een woning minder is geworden als gevolg van de hogere hypotheekrente. Het is lastig te voorspellen of de daling in huizenprijzen in deze trend doorzet.

Dit samen met andere beleidsregels die mogelijk worden ingevoerd met betrekking tot de middenhuur, zou kunnen betekenen dat er weer volop kansen komen voor starters op de woningmarkt. Toch wordt er gevreesd voor een huizencrisis zoals in 2008. Voornamelijk de nieuwbouwprojecten komen niet echt van de grond. Veel woningprojecten die in de bouwfase te koop worden aangeboden zijn veel te duur ten opzichte van de huidige woningbouw. Met als gevolg dat er veel nieuwbouwwoningen niet verkocht worden en soms zelfs projecten niet doorgaan. Doordat de woningprijzen gedaald zijn is het verschil tussen een bestaande woning en een nieuwbouwwoning per vierkante meter opgelopen tot 1000 euro (in vergelijking, normaal was dit verschil ongeveer 500 euro). Daarnaast helpt de stijgende hypotheekrente ook niet mee met de verkoop van de nieuwbouwwoningen. Kopers van nieuwbouwwoningen zitten vaak gedurende de bouwperiode nog met een huur- of hypotheeklast. Mensen verkopen dus liever eerst hun eigen woning voordat ze een nieuwbouwwoning kopen.

Het grote prijsverschil tussen een nieuwbouwwoning en een bestaande woning biedt wel weer kansen voor woningbezitters. Een bestaande woning is relatief veel goedkoper op dit moment en wordt dus aantrekkelijker voor kopers.

De cijfers, januari 2022 vergeleken met januari 2023

De maand januari is inmiddels achter de rug. We hebben de verschillen met de woningmarkt van januari 2022 voor de regio Amsterdam voor u op een rij gezet.

Als we een vergelijking doen ten opzichte van januari 2022, zien we dat er in januari 2023 veel meer woningen en appartementen in de verkoop zijn gekomen.  Wel zien we een sterke daling in het aantal verkochte woningen en ongeveer dezelfde daling in het aantal verkochte appartementen. Deze sterke daling is niet zichtbaar op de totale verhuurmarkt, hier vinden we wel een daling in het aantal verhuurde woningen en appartementen onder de € 2.000,-. Maar opvallend is, dat we een stijging zien in het aantal verhuurde woningen en appartementen boven de € 2.000,-.

 

Recente blog items

Meer, sneller, hoger: koopwoningmarkt in stroomversnelling

De woningmarkt zit weer in een stroomversnelling. Snellere verkoop en hogere prijzen.

De kracht van een persoonlijke woningwebsite: de ideale verkooptool.

123ERAmakelaar biedt een unieke verkooptoop aan, een eigen woningwebsite

Wat betekent het Hoofdlijnenakkoord voor woning(ver)kopers?

Het te verwachten regeringsbeleid voor de woningmarkt en de impact op woningeigenaren en (ver)kopers.

Inschrijven voor de nieuwsbrief