Energielabel bepalend voor leenmogelijkheden: hoe zit dat?

Als je van plan bent een woning te kopen, is het vanzelfsprekend belangrijk om je maximale hypotheekbedrag te berekenen. Het is de bovengrens van wat je kunt lenen en vormt daarmee de basis voor wat je kunt bieden, eventueel aangevuld met het eigen geld dat je kunt en wilt bijleggen. Maar let op: het energielabel van de woning speelt sinds dit jaar een belangrijke rol bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag. En ook steeds vaker bij het wel of niet verkrijgen van een hypotheek. In dit artikel leggen we uit hoe dit precies zit.

Wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar?

Er is sinds dit jaar een koppeling tussen het energielabel van de woning en het maximale extra hypotheekbedrag. Woningen met een energielabel E, F of G vormen nu de standaard, eerder waren dat woningen met een C-label. De maximaal te verkrijgen hypotheek is nu eigenlijk niet langer één bedrag, maar een lijstje van bedragen. Er is namelijk een verschil van € 50.000 tussen de slechtste en de beste energielabels. In de tabel hieronder vind je de maximale extra hypotheekbedragen per energielabel.

 

Energielabel woning

Maximale extra hypotheekbedrag

E, F en G

€ 0

C en D

€ 5.000

A en B

€ 10.000

A+ en A++

€ 20.000

A+++

€ 30.000

A++++

€ 40.000

A++++ met garantie voor 10+ jaar

€ 50.000

Waarom is deze wijziging doorgevoerd?

Hypotheek Visie Amsterdam Buikslotermeerplein vertelt dat deze wijziging werkt als een stimulans om te gaan investeren in energie-efficiënte upgrades aan de woning. Deze upgrades zullen niet alleen zorgen voor een verlaging van de energierekeningen, maar zullen ook een grotere hypotheeklast draagbaarder maken. Eigenaren van energiezuinige woningen hebben aanzienlijk minder energiekosten, waardoor zij meer geld overhouden voor de hypotheek.

Volgens Amsterdam Buikslotermeerplein is er verder veel mogelijk wanneer woningeigenaren hun woning willen verduurzamen. Mede dankzij hun samenwerking met EDIT B.V., een bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van zonnepanelen, kan Amsterdam Buikslotermeerplein snel in kaart brengen welke verduurzamingsopties er mogelijk zijn in de persoonlijke situatie van de desbetreffende woningeigenaar.

Het tegenovergestelde geldt voor kopers van een woning met een slecht energielabel. Daarom kunnen zij minder lenen. Deze nieuwe maatregel is volledig inkomensonafhankelijk en hangt dus alleen samen met het energielabel van de te kopen woning.

Welke leenmogelijkheden zijn er voor verduurzaming?


Duurzaamheid loont, ook wanneer je een woning met een slechter energielabel koopt en verduurzaamt. Je kunt een extra bedrag lenen om het huis energiezuiniger te maken, uiteraard op voorwaarde dat je dit ook daadwerkelijk doet. Dit bedrag was voorheen niet hoger dan € 9.000, maar ook dit is nu opgesplitst naar energielabel. Omdat er bij woningen met een energielabel E, F en G meer maatregelen nodig zijn, kunnen kopers van deze woningen een hoger bedrag extra lenen. Het gaat om € 20.000. In de tabel hieronder vind je de maximale extra hypotheekbedragen per energielabel.

Energielabel woning

Maximale extra hypotheekbedrag

E, F en G

€ 20.000

C en D

€ 15.000

B tot A+++

€ 10.000

A++++

€ 0

Kun je nog om duurzaamheid heen bij het kopen van een woning?


Eigenlijk niet. Duurzaamheid wordt steeds meer beloond en onduurzaamheid steeds vaker bestraft. Europese wet- en regelgeving wordt steeds strenger, hypotheekportefeuilles worden gemonitord door de Europese toezichthouders en de ECB. Sommige geldverstrekkers bieden nu al hypotheken tegen een lagere rente aan voor erg duurzame woningen, omdat ze hiervoor goedkoper geld kunnen lenen op de financiële markten. Andersom betekent dit ook dat hypotheekverstrekkers in de toekomst steeds minder graag of zelfs helemaal geen woningen met een slecht energielabel willen financieren. Volgens De Hypotheekshop geldt dit vooral voor woningen met een energielabel D of slechter. Van de veertig grootste verstrekkers in Nederland zijn er in elk geval twee die onlangs zijn begonnen met het afwijzen van hypotheken op basis van het energielabel. Voor woningen met een slecht energielabel kun je dan alleen nog een hypotheek krijgen als je een verbeterplan aanlevert. De verwachting is dat er steeds meer geldverstrekkers komen die deze eisen stellen.

Wat kan ik nu als woningbezitter doen?


Wil je op termijn je woning verkopen maar beschikt deze nu over een slecht energielabel? Dan loont het hoogstwaarschijnlijk om te investeren in verbetering van het energielabel. Duurzame woningen zullen door de eerdergenoemde maatregelen steeds meer in waarde stijgen terwijl onduurzame woningen juist minder populair worden.

Wat kan ik nu als koper doen?


Het is belangrijk om je extra goed te informeren over de leenmogelijkheden nu deze gekoppeld zijn aan het energielabel van de woning. Is deze slecht? Dan is verduurzaming raadzaam of op termijn zelfs noodzakelijk. Is deze goed? Dan loont verduurzaming mogelijk alsnog. Het is in alle gevallen belangrijk om hier een toekomstgericht plan voor te hebben. Op de website van de Consumentenbond kun je je maximale hypotheekbedrag berekenen. Hier kun je ook het energielabel van de beoogde woning invullen.

Wil je advies of verduurzaming van je huis een haalbare optie is of heb je een taxatie nodig neem contact op met 123ERAmakelaar of Hypotheekvisie Amsterdam Buikslotermeerplein.

Recente blog items

Energielabel bepalend voor leenmogelijkheden: hoe zit dat?

Het energielabel van de woning speelt nu een belangrijke rol in het verkrijgen van een hypotheeklimiet.

ERA, NVM én MVA: wat zijn de voordelen voor jou?

Wij zijn ERA makelaar en aangesloten bij de NVM en MVA, hier leest u wat de voordelen

123ERAmakelaar in Amsterdam Noord

123ERAmakelaar in Amsterdam Noord, opgericht in 2009 is niet alleen expert in Noord, maar ook in andere

Inschrijven voor de nieuwsbrief