Blog 3 Het Buikslotermeerplein

Blog 5: Wat is stille verkoop en hoe komt mijn huis op funda?

Blog 4
Woningcrisis door coronacrisis?

De coronacrisis heeft invloed gehad op elke branche en ook op de huizenmarkt. Maar welke veranderingen zijn er gekomen en hoe is 123makelaar daar mee omgegaan?

Woning aankopen tijdens coronacrisis veranderd?
In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het aantal woning bezichtigingen het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Met de opmars van coronabesmettingen vorig jaar zou je denken dat men iets voorzichtiger is met het bezichtigen van een woning van iemand anders. Niets was minder waar. Door de grote vraag en het beperkte aanbod is de woningmarkt overspannen geworden.

Hoe is het mogelijk dat de vraag naar woningen gedurende de coronacrisis nog meer gestegen is? Uit onderzoek van Funda blijkt dat door de coronacrisis steeds meer mensen ontevreden zijn geworden over hun woonsituatie. Er werd meer thuis gewerkt en dus komt er meer behoefte aan ruimte. Helemaal omdat de mogelijkheid tot thuiswerken waarschijnlijk na de coronacrisis blijft aanhouden. Door deze situatie is het woon-werk verkeer ook veranderd. Als men minder dagen op het kantoor doorbrengt dan is het minder erg om verder te moeten rijden. Veel mensen trekken om deze reden de steden uit.
De vraag naar woningen (net) buiten de stad is dus aan het groeien.
Goed nieuws voor de woningverkopers maar minder goed nieuws voor de woningaankopers.

Door de komst van o.a. Funda en Makelaarsland was de stap om zelf een woning aan te kopen zonder makelaar iets makkelijker geworden. Het aanbod is overzichtelijk en men kan zelf de verkoopmakelaar benaderen. Nu de woningmarkt overspannen aan het worden is, is het voor de aankopende partij lastiger geworden om een huis te kopen, je bent vaak of te laat, of de bieding is te laag, of je biedt de hoofdprijs en je koopt een kat in de zak. Een aankoopmakelaar kan de kans op een aankoop van een huis aanzienlijk vergroten. Daarnaast zorgt die ervoor dat het geen miskoop wordt. Hij is beter op de hoogte van de concurrentie en de geschatte biedingen op het huis. Tegenwoordig gaat 80% van de woningen boven de vraagprijs weg.
Veel mensen bekijken de woning en doen een bod, maar vergeten dat er veel meer aspecten zijn waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een woning. Heb je te maken met een vereniging van eigenaren, is daar alles goed geregeld? Hoe zit het met de erfpacht? Kun je op termijn gaan uitbouwen of heb je bij de woning te maken met beschermd stads- en dorpsgezicht. Allemaal aspecten waar je als aankoper niet direct aan denkt. En geen eens de tijd krijgt om erbij stil te staan in zo’n overspannen markt. Het loont dus de moeite om een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar kijkt naar alle omstandigheden, is het deze woning dan wel waard om zo hoog te gaan bieden? 123makelaar kan u op alle vlakken daarin adviseren. Verder heeft 123makelaar contacten met meerdere makelaarskantoren en is steeds op de hoogte van het nieuwste aanbod. Een snelle actie en reactie verhoogt ook de kans op een aankoop.

Taxeren en verkopen in coronatijd
Sinds de uitbraak van corona zijn er strenge richtlijnen gekomen voor het taxeren van een woning. Veiligheid en gezondheid is het belangrijkste en daarom houdt 123makelaar zich aan alle richtlijnen, zoals het gebruik van ontsmettingsmiddelen, geen handen schudden en de 1,5 meter afstand bewaren. Taxeren kan dan wel even een lastig ding worden als er een compleet gezin nog in huis woont. Het taxeren van bijv. vastgoed zoals hotels en kantoren was juist weer gemakkelijker omdat deze nagenoeg leeg waren. Hotelkamers die normaal bezet zijn en niet bezichtigd konden worden waren nu helemaal leeg en er was alle ruimte om een gedegen taxatierapport op te stellen. Veel mensen zijn nog steeds een beetje angstig om hun huis te koop te zetten gedurende de coronaperiode, terwijl de tijd nu heel gunstig is voor verkoop.

Zoals al eerder geschreven wordt bij 80% van de woningen overboden en dat kan gunstig zijn bij de verkoop maar het kan ook verkeerd uitpakken. Wat als de aankopende partij een bod doet en niet goed vooronderzoek gedaan heeft wat haalbaar is qua hypotheek. Het kan dan weer op een teleurstelling uitlopen omdat het onder voorbehoud van financiering gekocht is, maar uiteindelijk niet doorgaat doordat de aankopende partij het uiteindelijk niet kan financieren.

Heeft u plannen om uw huis te gaan verkopen maar twijfelt u vanwege de taxatie en bezichtigingen in coronatijd of heeft u advies nodig? 123makelaar kan u daarbij helpen. Wij zorgen ervoor dat alles goed en volgens de richtlijnen verloopt.
Neem nu contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of advies.

wash your hands